Hvorfor et dukkehus er godt - for hele familien

Noget legetøj er bare mere populært end andet. Du kender sikkert følelsen af, at dit barn har været mere begejstret for indpakningen af en gave, end for selve indholdet af gaven. Et stort og lækkert dukkehus i træ, er selvfølgelig også en stor gave i sig selv, som de fleste børn straks vil flå op. Men begejstringen fortsætter kun én vej når dukkehuset pakkes ud: opad!

Denne artikel er for dig, som går og overvejer om et dukkehus er noget for dit barn, om et dukkehus både er for piger og drenge, hvilke materialer de laves i, hvad de koster,hvilke fordele og ulemper der er ved et legetøjs dukkehus samt hvilke dukkehuse der er de mest populære lige nu.

Er dukkehuse både for piger og drenge?

Lad os starte med at slå fast, at dukkehuse er for både piger og drenge. Det gives dog typisk som gave til piger, men drengene kan simpelthen ikke lade være med at være med i legen. Det skyldes at børn får mulighed for at efterligne dagligdagen med et dukkehus.

Et dukkehus består selvfølgelig af selve dukkehuset som typisk er i flere etager, med døre, vinduer, værelser osv. Nogle dukkehuse fås også med have, garage, biler e.l. Så er der alle møblerne til de forskellige rum, og det mange mænd nok vil kalde “nips”. Og til sidst har vi selvfølgelig dukkerne, som børnene kan forbinde med dem selv, deres søskende, forældre, kæledyr osv.

Skal jeg vælge træ eller plast?

Dukkehuse fremstilles oftest i træ, men kan også findes i plastic. Træ holder bedre og er typisk fri for skadelig kemi som du kan finde i noget plastic. Hvis dit barn skulle komme nogle af genstandene i munden e.l. så vil vi til enhver tid anbefale et dukkehus i træ.

Vælger du et dukkehus i træ koster det typisk 500-1.500 kr, mens en model i plastic kan fås for ca. det halve. Ekstraudgiften for et dukkehus i træ skal ses i lyset af, at træ er et dyrere materiale end plastic, og at dukkehuse og tilbehør i træ næsten altid er malet i hånden med mange lækre detaljer, som du ikke finder på plastic modellerne.

Hvilke fordele er der ved et dukkehus?

Først og fremmest skal du vælge et dukkehus, fordi dine børn kommer til at elske det. Der kommer til at gå utallige timer med at indrette, flytte rundt, lave rollespil og slippe fantasien løs de næste mange år.

De fleste børn (og voksne) kan godt lide at bestemme. Det får børnene stor mulighed for med et dukkehus, som jo er deres helt eget hus. De kan selv pakke huset ud, og indrette det præcis som de selv ønsker det. Noget de måske ikke får lov til med deres eget værelse, men her er der ingen mor og far, som bestemmer - det gør de selv.

Det giver børnene frit spil, og du vil opleve kreativiteten udfolde sig. Bliv ikke overrasket, hvis dine børn begynder at lave deres egne “husregler” i dukkehuset. Det viser blot, at de er klar over at der må regler til for at en familie kan fungere. Og lige netop dét hører vi så mange forældre fortælle om. Det starter med at børnene laver deres egne regler. Men mange af dukkehusets regler er typisk kopier af reglerne fra børnenes hverdag. Pludselig går dukkerne rundt og rydder op på værelset, gør rent og laver mad. Når børnene udlever deres rollespil udvikler de sig på utrolig mange måder.

Deres finmotorik trænes når de flytter rundt på dukker, møbler osv. Det samme er tilfældet for deres rumfornemmelse, afstandsbedømmelse, evne til at fordybe sig og sidde stille.

Børn lærer at indgå i sociale sammenhænge, hvor de selv skaber rammerne for hvordan man opfører sig, taler sammen og er en familie. De vil ofte afspejle deres egen familie, og måske opdager man gennem børnenes leg, at der er nogle ting de er særligt gladw for, eller måske har oplevet noget, som de er lidt kede af. Det er ikke unormalt for forældre, at stå og lytte med i skjul når børnene leger med dukkehuset. Oftest giver det nogle gode grin, men man kan absolut også som forælder lære noget af sine børns leg og rollespil.

Brug møbler, service og mad til at lære dit barn om forskellige former og farver. Eller hvad med at tælle antallet af vinduer og døre. Eller lær om størrelser, bogstaver og tal. Der er nærmest uanede muligheder for læring gennem leg med et dukkehus.

Et dukkehus har en utrolig lang levetid. Det er ikke unormalt at børn leger med et dukkehus i op til 10 år - det kan man vist ikke sige om ret meget legetøj. Et dukkehus i træ går sjældent i stykker, og kan dermed let sælges når børnene mister interessen for det, eller pladsen bliver for trang. Nogle dukkehuse stiger tilmed i værdi, hvis de ikke produceres mere og betragtes dermed som antikke samleopjekter.

En stor fordel ved et dukkehus er, at du kan udvide og ombygge det - præcis ligesom med et rigtigt hus. Nogle gange skal møblerne skiftes ud, haven bygges om, bilen opgaderes eller der kommer et nyt familiemedlem/kæledyr til huset. Det kan også være der skal handles ind med f.eks. Madvarer e.l. Alt sammen er muligt, fordi der er så utrolig meget dukkehus tilbehør på markedet fra 50-500 kr. På den måde har du dermed også mange billige gaveidéer, til hvad du kan give dit barn de næste mange år frem, når først dukkehuset er købt.

Hvilke ulemper er der ved et dukkehus?

Den største ulempe er for mange, at et dukkehus fylder meget på børneværelset. Nogle dukkehuse er over 1 meter høje, og ca. lige så brede. Det kræver noget plads, men du kan sagtens få meget fine dukkehuse der er halvt så store.

Børn under 3 år kan sjældent lege med et dukkehus pga. de mange små dele man oftest køber som tilbehør. Det kan f.eks. være ting som tandbørster, bestik og service. Derfor anbefales det ikke at have småt tilbehør til børn under 3 år. Selve dukkehuset indeholder sjældent små dele, og dukkerne er oftest også for store til at kunne udgøre en fare for små børn, men se efter aldersmærkningen på det dukkehus du har forelsket dig i.

Hvilke dukkehuse er mest populære?

De mest populære dukkehuse i Danmark er dukkehuse i træ. Mærket Le Toy Van er blandt de mest kendte, nok fordi de udelukkende producerer legetøj i træ. Plan Toys og Viga også utroligt populære mærker herhjemme både i butikkerne og på de mange danske webshops som sælger legetøj.

Konklusion: Hvorfor et dukkehus er godt - for hele familien

Vi har i flere artikler beskrevet hvordan børn kan lære forskellige ting gennem leg. Det som gør et dukkehus særligt er, at det efterligner utrolig mange ting fra børnenes hverdag. I modsætning til at lege med magneter eller perler, som dog bestemt også har sin plads.

Ved selv at bestemme, indrette, lave familie osv. opbygger børn relationer mellem mennesker/dyr (i form af dukker) og ting. De får mulighed for at udleve deres fantasier og samtaler fuldstændig som de selv ønsker de skal være, uden indblanding fra voksne.

Du vil opleve at børn udtrykker deres følelser gennem leg. De viser dig hvad de kan lide og hvad de ikke lide. Hvilke aktiviteter i hverdagen som gør indtryk på dem, og hvad der interesserer dem og fanger deres opmærksomhed mens tiden bare flyver afsted.

Giv børn plads til at være børn på deres egne præmisser og du vil uden tvivl lære en masse. Ikke kun om dine børn, men også samspillet som familie i Jeres hverdag som “familien i dukkehuset”.

Nyeste artikler
Opret bruger
Nyeste debatsvar
Populært legetøj
Nyeste debatindlæg