Gode råd til når du skal købe sikkert legetøj til børn

Det kan svært at holde styr på, hvad man skal holde øje med, når man er ude og lede efter det næste stykke legetøj til sine børn.

Den danske lovgivning vedrørende legetøj og hvornår det egner sig til at være i hænderne på børn er stram. Men blot fordi, at vi i Danmark har en lovgivning, betyder det ikke, at udenlandske virksomheder producerer legetøj som holder sig inden for de danske rammer.

Dette skal du have styr på, når du køber legetøj til børn

 1. Læs altid på etiketten om legetøjet matcher dit barns alder
 2. Vær omhyggelig når du vælger hvilket legetøj, dine børn skal have. Et godt parameter er din egen sunde fornuft. Giver det mening for dig, giver det helt sikkert også mening for dit barn.
 3. Indeholder legetøjet små eller spidse dele, er det sjældent hensigtsmæssigt at lade børn lege med det. Specielt hvis dit barn ikke er særlig gammel.
 4. Lad være med at købe legetøj, hvor du ikke kan finde navnet på enten brandet eller producenten samt eventuel kontaktinformationer som telefonnummer, e-mail eller adresse.
 5. Vær ekstra opmærksom på kræmmermarkeder - her sniger der sig ofte ulovligt legetøj ind, som kan være yderst farligt i hænderne på børn
 6. Står der ord som ikke er på dansk? Når sproget på legetøjet ikke er dansk, er det ikke usandsynligt, at legetøjet er produceret i et land, hvor den danske lovgivning ikke er blevet overholdt.
 7. Ift. hygiene er det en god idé at holde sig til legetøj, som kan tåle at blive vasket - enten maskinvask eller med en fugtig klud
 8. Stoflegetøj bør også være mærket som flammeresistent
 9. Malet legetøj bør være dækket med et lag blyfri maling

Legetøj til spædbørn og småbørn

 1. Legetøjet skal være stort nok til, at børnene ikke kan sluge eller på nogen måde sætte sig fast i luftrøret. Hvis legetøjet er mere end 6 centimeter i længden og 3-4 centimeter i bredden, bør det ikke være muligt for barnet, at placere legetøjet i munden. Det kan være en god idé at holde øje med hvordan barnet leger med legetøjet, og se hvad der sker, når det legetøjet bliver taget op til munden
 2. Legetøjet vil blive placeret i munden, så sikre jer, at det er muligt at tygge på legetøjet og at det ikke er noget man kan tygge i stykker
 3. Indeholder legetøjet et batteri af den ene eller anden art, er det vigtigt, at disse er skruet fast, så barnet ikke kan komme i kontakt med batteriet. Batterier er yderst farligt for børn (sådan set også voksne), da det kan forårsage kvælning, indre blødninger og kemiske forbrændringer
 4. Undlad at lade barnet lege med marmor, mønter, samt bolde mindre end 4,5 centimeter, da de eller nemt kan sætte sig fast i halsen
 5. Hvis en gyngehest eller en anden form for gyngende legetøj er noget for jeres barn, er det smart med en sikkerhedssele, så barnet ikke falder af hesten

Legetøj er for det meste sjovt at lege med, men hvis du og dit barn ikke passer på, kan i risikere at komme slemt til skade. Derfor håber vi, at du/I vil tage ovenstående råd til jer, og prøve at udvælge noget legetøj, som ikke er til skade for dit/jeres barn.

Bamser og tøjdyr kan også godt være farlige

Bamser og tøjdyr er nuttede, men ofte har de knapper som øjne eller andre “effekter”, til at gøre bamsen eller tøjdyret mere interessant.

Derfor er det vigtigt, at du undersøger hvor godt knapperne sidder fast på bamserne og om syningerne er gode nok. Hvis ikke syningerne er gode nok, kan du risikere, at barnet finder en åbning og måske kommer til at spise noget af indholdet i bamsen

Emballage er ikke legetøj

Emballage er ikke legetøj for børn. Emballage kan nemt krølles sammen og puttes i munden, hvilket kan sætte sig fast i luftvejene og barnet kan blive kvalt.

Der findes rigtig mange kopivarer derude

Hvis du blot holder dig til danske webshops, så bør du ikke frygte at legetøjet er en kopivare. Webshops udenfor EU kan derudover godt være farlige at handle med, da de ikke arbejder med den samme lovgivning, som vi gør her i Danmark.

Legetøj fra Asien er mere eller mindre forbudt i Danmark, da de indeholder farlige stoffer for både børn og voksne. Asiatiske kopibatterier er ligeledes et problem i asiatiske varer, da der er en reel risiko for, at batteriet eksploderer.

Udover de asiatiske batterier, findes der eksempelvis også mindre danske batterier som knapcellebatterier, som er små og ikke altid umulige for barnet at komme til, som efterfølgende kan sluge batteriet.

Dit barns hørelse er først fuldt udviklet når de er 12 år

Børn kan have svært ved at sortere lyde, så de kan have svært ved at finde ud af, hvorfra lyden kommer.

På samme måde kan børnene have svært ved at vurdere, hvor højt lydene reelt set er, og det er især noget du skal tage højde for ved eksempelvis rangler, musikalske eller elektronisk legetøj, hvor lyden kan være til skade for dit barns hørelse. For nogle børn, kan sådanne lyde virke lige så højt som et bilhorn i voksne menneskers ører.

Børns hørelse er først fuldt udviklet når de er 12 år, så det er vigtigt, at I som forældre, tager højde for støjniveauet legetøjet bidrager med.

Nyeste artikler
Opret bruger
Nyeste debatsvar
Populært legetøj
Nyeste debatindlæg