Kreativt legetøj der fremmer barnets udvikling

Kreativt legetøj der fremmer barnets udvikling

Kreativt legetøj findes i mange afskygninger, ikke kun som hobbyartikler. For kreativt legetøj er meget mere end det og kan være med til at fremme dit barns udvikling.

Leg er børns måde at begå sig i verden

At se børn lege er for forældre meget livsbekræftende og sjovt. Bag leg, som for os voksne måske virker lidt formålsløst, fordi den ofte er spontan, ligger en lang række elementer, som børnene faktisk øver sig i.

For børn er leg en aktivitet uden formål forstået på den måde, at formålet er leg for legens skyld. Bag barnets leg ligger den basale udvikling af forestillingsevnen, nærmere bestemt fantasien. At aktivere fantasien bevirker, at børnenes indlevelsesevne trænes.

Indlevelsesevnen er meget kendetegnende for os mennesker, for det er også evnen til at kunne sætte sig i andre menneskers sted, med andre ord at være empatisk.

Et andet aspekt af legen handler om bearbejdning af verden og hverdagen. Børn bearbejder typisk dagen gennem leg ved at gennemspille hverdagssituationer. Det kunne for eksempel være i en situation, barnet spiller i sit legekøkken. Hvis man som forælder er vant til at begynde aftensmaden ved at sætte en gryde på komfuret, tænder for det, putter ingredienser i gryden og rører i den med en grydeske, vil barnet forsøge at gøre det samme i sit legekøkken med de samme elementer. Barnet sætter sig ind i hverdagssituationen, gennemspiller den og forstår gradvist situationens betydning.

Højst sandsynligt forstår barnet ikke, hvad formålet er i starten – at lave aftensmad – men det forstår, at handlingen foregår og måske, at den gentages. Over tid sker der en større udvikling, når barnet vokser. Mens sproget udvikler sig, begynder barnet at forstå, hvad det vil sige at lave mad og kan senere begynde at snakke med om det. Til sidst vil det også kunne deltage i selve madlavningen.

kreativt legetøj fremmer barnets udvikling

Kreativt legetøj til dit barns udvikling

Leg er en måde at efterligne sine forældre, sine nærmeste og pædagoger for at forstå og opnå kendskab til verden omkring sig. Set gennem et barns øjne er verden forholdsvis ukendt, et nyt sted, men det opnår kendskab til verden gennem legen. Derfor kan forskellige typer legetøj sætte gang i fantasien og kreativiteten. Et legekøkken med forskellige køkkenredskaber og legemad indbyder til et barns fantasi ved dels at efterligne et sted og redskaber fra hverdagen. Barnet har mulighed for at gennemspille forskellige hverdagssituationer og efterligne, hvad de voksne gør.

En udfordring som forælder kan være at finde legetøj, der holder legeværdien i mange år. Her er det vigtigt at se på barnets alder og finde ud af, hvad behovet er. Et spædbarn kan de første 4-6 måneder ikke se ret langt. Faktisk er øjets rækkevidde en afstand på 20 cm. Derfor kan det være en fordel at finde legetøj, som dels har kontraster og stærke farver. Her kan et aktivitetstæppe være et oplagt valg.

Der er mulighed for at kigge og mærke på former, farver og lytte til musik. Det handler i de første måneder om at udvikle sanserne. Især øjnene og ørerne. Legetøj med musik eller lyde kan være en fordel. Senere, når barnet begynder at udvikle sig mere og kravle, er det vigtigt at finde legetøj, som kan stimulere og udvikle kroppen og motorikken. Det er især det at bevæge arme og ben og det at kunne koordinere bevægelserne, som er vigtigt at indøve og træne.

kravlefærdigheder fremmes af kreativt legetøj

Motorik og kravlefærdighederne har betydning for barnets indlæring

Når barnet bliver ældre og skal begynde i skole, har det vist sig, at kravlefærdighederne og udviklingen af motorikken har effekt på barnets indlæring. Det at være god til at bevæge arme og ben samt koordineringen af bevægelserne gør, at de to hjernehalvdele er gode til at samarbejde. Det påvirker indlæringsevnen i høj grad. Derfor skal barnet have mulighed for at kravle og tumle mest muligt. Her kan de populære tumlemøbler være en god idé.

Netop tumblemøblerne er med til at stimulere barnets balancenerve, når det får mulighed for at vippe eller gynge. Tumlemøblerne er også gode at kravle over til at stimulere koordineringen af arme og ben. Netop motorikken er også vigtig at udvikle de første år, og med tumlemøblerne er der god mulighed for at være kreativ med lege, som både er sjovt for barnet og den voksne.

Senere i udviklingen er det finmotorikken, som er vigtig at øve. Her kommer hænderne i fokus. Det er hænderne, barnet bruger til at sanse med. Alt skal mærkes og røres ved for at finde ud af, hvad tingene kan, hvordan de føles at røre ved, og hvad barnet bestemt ikke skal røre ved. Et af de første skridt er at kunne samle små stykker mad op med to fingre. Så bare det at holde en blyant eller gribe om en ting for at stable den, placere den i en orden eller putte mad i munden er en ret basal ting for os voksne, men et stort skridt i udviklingen hos barnet.

Det er ret omfattende.

At kunne gribe en bold er også en anden vigtig udvikling. Der er altså mulighed for at købe kreativt legetøj, som samtidig stimulerer barnets udvikling. Mangler du inspiration til, hvilke typer legetøj der stimulerer den kreative udvikling og samtidig inviterer til leg, har vi nedenfor samlet en række forslag til forskellige typer kreativt legetøj.

eksempler på kreativt legetøj

11 eksempler på kreativt legetøj

 1. Tumblemøbler er et kreativt legetøj, som udfordrer motorikken og inviterer til forskellige lege. Barnet kan kravle på eller over tumblemøblerne, vippe eller gynge på dem.
 2. Farveblyanter er en finmotorisk beskæftigelse, som kræver brug af pincetgreb og som samtidig udfordrer fantasien med de mange farver og inviterer til at tegne forskellige ting som for eksempel dyr, mennesker og huse.
 3. Modellervoks eller Foam Clay inviterer til leg med formgivning. Barnet lærer at modellere og dermed forstå forskellige former i hverdagen som trekanter, kugler og firkanter. At forme med modellervoks kræver finmotorisk kunnen.
 4. Legekøkken og legemad giver barnet mulighed for at gennemspille og efterligne de voksne i forskellige hverdagssituationer såsom at bage kage, lave aftensmad i en gryde, vaske op eller invitere på teselskab og lave mad.
 5. Magnet- eller træbogstaver er at lege med alfabetet. Med klodserne kan ord formes og øves. Det giver barnet mulighed for at udvikle sproget, lege med det, ligesom vi voksne løser krydsogtværs eller laver ordlege. Leg med sproget øger også kreativiteten.
 6. Memory game eller vendespil er for de større børn at lege med hukommelsen. Det kan være en fordel at være god til at huske ting.
 7. Konstruktionssæt/byggesæt i diverse udgaver er barnets mulighed for at udforske kreativiteten ved at bygge forskellige ting. Samtidig får barnet mulighed for at erfare verden ved at forme ting fra den og dermed bedre begribe verden. Derfor er Lego for eksempel genialt. Det appellerer til alle aldre, og derfor kan generationer på tværs lege med hinanden.
 8. Ansigtsmaling kræver finmotorisk færdighed. Her har barnet mulighed for at lege med former og farver, være kreativ og male, hvad der falder ind og passer til en bestemt udklædning.
 9. Stableklodser/byggeklodser giver mulighed for at finde en sammenhæng mellem det at stable ting, som kan vælte – hvornår tipper en genstand og falder ned på gulvet? Samtidig kan byggeklodser også være en måde at finde ud af orden. Klodserne kan puttes i en kasse, væltes ud igen, stables og puttes tilbage i kassen. Det er måske simpelt for en voksen at forstå, men for de mindste børn er det en erfaring, som skal sanses gentagne gange, før de forstår sammenhængen.
 10. Legetelt giver mulighed for at lege mange forskellige lege lige fra at lave et cirkus, lege gemmeleg til at lege indianer. Et legetelt gør det hyggeligt at lege og bruge sine kreative evner.
 11. Leg i vand stimulerer mange sanser og udvikler et trygt forhold til vand, og her kan badelegetøj være et kreativt legetøj, som hjælper med at udvikle finmotorikken og motorikken ved at plaske, lege med plastikfisk, badeænder og spande, som barnet kan hælde vand i og ud af og på den måde erfare den basale fysiske kraft, tyngdekraften.

Find inspiration og gå på opdagelse i det kreative legetøj

Leg virker måske som en ustruktureret beskæftigelse for os voksne, men leg er barnets måde at erfare verden på. Samtidig træner det barnets evne til at fokusere og koncentrere sig. Ønsker du til dit barn at købe legetøj, der samtidig udforsker kreativiteten, er der masser af muligheder. Det kreative legetøj er netop kreativt, fordi det indbyder til forskellige former for leg. Kreativt legetøj er ikke kun hobbyartikler som farveblyanter til at fremstille forskellige tegninger, papirklip til dekoration og pynt eller leg med perler. De populære Hama perler giver større børn mulighed for at lege med former, farver og dimensioner, for eksempel flade i forhold til dybde i et billedperspektiv.

Leg er med til at udvikle fantasien og er i virkelighed gavnligt i alle aldre, ikke kun for børn. Fordybelsen i en leg kan for barnet træne evnen til at koncentrere sig og fokusere på en opgave. Samtidig bliver barnet også øvet i evnen til at indleve sig i forskellige hverdagssituationer og dermed blive god til at erfare verden.

Nyeste artikler
Opret bruger
Nyeste debatsvar
Populært legetøj
Nyeste debatindlæg