Sådan undgår du farligt legetøj

Ja, legetøj kan faktisk være farligt og skadeligt

Du ved hvilket legetøj, dit barn leger med. Med stor sandsynlighed har du købt det i en dansk butik eller hos en webshop. Men er du klar over, at selvom at legetøjet er købt hos en troværdig forhandler, så kan det sagtens være skadeligt for dit barn?

I en tid, hvor alle snakker om Donald Trump, flygtninge og lavere skat på nødder og biler, bør vi tale om farligt legetøj.

For det er et alvorligt samfundsproblem.

#1 Hvilke farer er der?

Er du klar over hvilke uheld, der er sket med farligt legetøj?

Gennem tiden er der sket mange uheld med legetøj. Et element som har været fællesnævner for mange af uheldene er batterier.

Et Hoverboard i brænd

De var et kæmpe hit nogle år tilbage. Alle unge kørte på dem. Med tiden kom der flere og flere producenter til.

De store fabrikanter i Kina kopierede dem, og vi herhjemme købte dem uvidende om, at de faktisk var farlige for både børn og voksne. Der skulle derfor ikke gå længe, før de første uheld kom.

Nogle oplevede at opladeren gik i brand.

Andre oplevede at hoverboardet eksploderede.

Etårig slugte et batteri

Den måske mest sørgelige historie er fra Danmark – og der er mange flere tilfælde i udlandet fra udlandet - den fra Danmark omhandler Christian.

Christian, den lille dreng på 1 år, slugte et lille batteri.

Han begyndte at bløde ud af alle ender. Moren tænkte, hvad sker der? Det var ikke gået op for hende, at han havde slugt en lille batteri.

Batteriet kom ikke fra et legetøj, men det kunne de sagtens have gjort. I USA og England er der flere tilfælde.

Legetøj med magneter

Magnetsæt er sjove for børn. De er med til at udvikle finmotorikken hos børnene, og de er et godt værktøj til at fremme deres udvikling.

Derfor er det ærgerligt, at Sikkerhedsstyrelsen har været ude og sige, at magnetlegetøj er farligt før børn at lege med.

Helt konkret er magneterne farlige fordi, at de kan have så stor en styrke, at de kan forbinde sig på tværs af tarmene eller andre indre kropsdele og derved give alvorlige skader.

Skaderne vil være alvorlige. I skrivende stund har der endnu ikke været meldt nogle skader, men i og med at Sikkerhedsstyrelsen har udmeldt dette, bør vi tage vores forbehold for leg med magneter.

Hvis et barn sluger mere end én magnet, kan der forekomme symptomer, der minder om influenza. Det kan derfor være svært at vide, at årsagen rent faktisk er slugte magneter, og der kan nå at opstå skader af permanent karakter, hvor fx dele af tarmen må bortopereres.

#2 Farlige kemikalier

Det er nemt at undgå kemikalier i legetøj

Forbrugerrådet Tænk har lavet en app, der kommer os alle til gode. Den hedder ”Tjek Kemien”.

Den er lavet, fordi de har en stor bekymring overfor skadelige stoffer og kemikalierne, der kommer i legetøj.

I app’en kan du tjekke indholdet i legetøj og mange andre produkter.

 1. Alt med parfume skal gøre dig forsigtig. Dette burde du kunne se på pakken. Hvis du bestiller via webshop, så skriv til dem og spørg.
 2. Legetøj fra før 1997 indeholder med stor sandsynlighed ftalater. Dengang havde vi ikke samme regler, som vi har i dag.
 3. Tøjdyr og bamser bør vaskes inden, de bliver tager i brug. Generelt er det en god ide at vaske legetøj. Bare i ny og næ. Specielt efter dit barn har været syg. Virussen kan ikke komme tilbage, men det er altid fornuftigt at have rent legetøj, ligesom du går med rent tøj.
 4. Svanemærket er også for legetøj. Du bør lede efter mærket, når du køber legetøj, desværre. Meget lidt legetøj har det men du kan godt finde det. Prøv at søg på Google.

Kemikalier gør produktionen hurtig, men gør legetøjet skadeligt

Virksomhederne bruger kemikalier, fordi det hjælper på bundlinjen. Det er billigere for dem. Hvis de skulle bruge ordentligt materiale, ville prisen blive højere.

Men fordi at vi forbrugere altid er på udkig efter billigt legetøj, forsætter producenterne med at lave det billige, skadelige og dårlige legetøj.

Ftalater

Næsten alt plastik legetøj indeholder ftalater. Hvor skadeligt ftalater er, vides ikke med sikkerhed.

Forskningen, der er lavet, er minimal. Alligevel er der studier, der viser, at ftalater er kræftfremkaldende.

Andre studier viser, at det forstyrre hormonbalancen. Dette alene burde få dig til at stoppe med at købe plastiklegetøj.

Det mest i øjenvækkende må være, at hver 10. dansker er ekstra følsom over for ftalater, hvilket et studie med knap 900 urinprøver fra mænd har påvist.

Men man forventer det samme hos kvinderne.

Tungmetaller

Du finder tungmetaller i mange elektroniske enheder. Du burde ikke finde det i legetøj. I hvert fald ikke hvis du køber det hos en producent fra EU pga. CE-mærket.

Det er nemlig en af de ting, som man ikke må have i sit legetøj jf. reglerne om CE-mærket. Men som vi vil komme ind på senere, kan du ikke stole så meget på CE-mærket.

Alligevel har elektronisk legetøj sneget sig udenom. Der må man gerne producere med tungmetaller. Rådet er derfor, at du skal købe legetøj, som du kan sætte til en stikkontakt.

Legetøj, der er batteridrevet har et langt større indhold af tungmetaller.

#3 Batterier er en stor fare

Du er ikke den eneste, der har farligt legetøj i hjemmet. Næsten alle forældre har før eller siden købt noget legetøj, der kan være skadeligt for den lille.

Bispebjerg Hospital har årligt et tocifret tilfælde af børn, der sluger batterier. Det kan være de små batterier, du finder i lommelygter, eller dem meget legetøj indeholder. Nysgerrige børn tager dem i hånden og kort efter sluger de dem. Indenfor 12 timer kan de dø. Det er meget alvorligt.

Sikring af legetøj er derfor noget, du bør holde øje med. Er dit legetøj nemt at åbne? Har i batterier liggende fremme? Hvis I har, så skal de væk.

Det er ikke kun batterier. Bakterier er også farligere end du tror. Videnskaben har bevist at lidt bakterier og snavs, det er godt for børn. Men ikke de kemikalier og bakterier, som der kan være i meget legetøj. Det er decideret

Hvordan kan man vide, at man har farligt legetøj?

Du tager et nærmere kig i legetøjsskuffen. Er der meget plastisk, bør du vaske det i ny og næ. Ellers bliver det ellers fredelige legetøj farligt.

Har dit barn slugt et batteri?

Der er historier – ikke fra Danmark – om børn, der har døde, efter de har slugt et batteri. Det er meget voldsomt og ekstremt. Det ene barn var en 2-årig pige, der havde slugt et batteri og begyndte at kaste blod op.

Batteriet hun havde slugt, var de små runde og flade. Dem, du måske har i skuffen. Og dem meget legetøj bruger.

Fra 2005 til 2014 har der været over 10.000 tilfælde af børn, der har spist batterier. Få af dem er døde, fordi forældrene har reageret hurtigt, men det er stadig et skrækslagende tal.

Ingen tid at spilde

 1. Du skal reagere, så snart du har mistanke om det. Hvis det sidder fast i halsen, kan det kvæle barnet. Er det nede i mavesækken, så gør det ikke så meget, mener læge fra Bispebjerg Niels Ebbehøj.
 2. Du skal gøre det med det samme. Har du en mistanke, skal du afsted med det samme. At du lige vil vente og se tiden an, er den tid, der bestemmer om barnet overlever.
Har du også købt legetøj ved Wish?

#4 Har du også købt legetøj ved Wish?

Men først skal du forstå, hvor problemet ligger. Vi ikke give de danske politikere skylden. For når du bestiller legetøj på webshops som Wish og andre uden for EU, så kan du ikke være sikker på kvaliteten, du får.

EU har udviklet det såkaldte CE-mærke. Det er nemt at få, det kræver ikke meget. Faktisk skal producenter blot selv påstå, at deres produkter overholder reglerne. Alligevel er det den eneste indikator på kvaliteten, og hvor farligt legetøjet, dit barn leger med, er. Hvis det er CE-mærket, så er den OK. Men så alligevel ikke. Mere om det senere.

Wish sælger ekstremt billigt legetøj. Det er billigere end noget andet legetøj, du kan finde på danske webshop. Leveringen er også overraskende hurtigt, hvis man tænker på, at det kommer helt fra Asien.

Problemet er ikke Asien - men alligevel er det. Fordi virksomheder i Asien har de ikke samme krav til produktion af legetøj, som man fx har i Tyskland. Derfor ender du med at få legetøj, der ikke er i god kvalitet. Først og fremmest går det let i stykker.

Det er én ting. Men hvad sker der med de små stykker, som nu er knækket af?

Børn elsker at føle på ting og tage det i munden. Den slags kan ske. En anden ulempe ved at købe legetøj i Asien er, at de er særligt dygtige til at producere det billigt. Derfor skal du forvente, at de bruger mange kemiske stoffer, der er skadelige. Det er ikke for sjov, at de sidde med masker på, når det bliver produceret.

#5 Dette legetøj kræver din opmærksomhed

Vil du vide, om du har noget legetøj, der kan være skadeligt eller farligt?

Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind her. Det er vigtigt for os at pointere, at det ikke er vores intention at hænge noget specifikt legetøj ud.

Sagen er bare den, at meget legetøj kan være farligt uanset hvor sikkert det er, da det langt hen af vejen, afhænger af, hvad barnet kan finde på at gøre med det.

Specielt børn i 2 års alderen er nysgerrige. De tager alt i munden.

Du skal ikke stoppe dit barn, når hun tager genstande i munden. Alt sammen er helt normalt, men du skal være ekstra vågen. Men endelig ikke sæt en stopper for det. Børn skal have lov til at føle, mærke og smage på ting. Det udvikler deres sanser.

Puslespil

De små genstande kan hurtigt ende i munden, og som nævnt ovenfor er det helt okay. Du skal bare være på vagt. Ellers kan det hurtigt ende ned i mavesækken, og det er ikke rart.

Plastik

Næsten alt plastisk legetøj er skadeligt. Nogle mener, at man skal koge det, inden man begynder at lege med det. Folks bekymring bunder i et studie, der har vist at CMR stofferne, som der er i plastisk legetøj, er kræftfremkaldende. Det gav, da nyheden kom ud, stor bekymring hos rigtig mange. Men meget har ikke ændret sig, desværre.

Hvis du har plastik legetøj i hjemmet, så husk at kog det i ny og næ. Det samler bakterier – som næsten alt legetøj. Men det værste er de skadelige stoffer, som der kan sidde udenpå.

Disse stoffer er farlige, og du vil kunne undgå dem, hvis du køber økologisk legetøj.

Vand

Alt legetøj, der kan samle vand er farligt. Det er en ren bakteriebombe.

Brugt legetøj/arvet legetøj

Folk elsker brugt legetøj og genbrug. Det er godt for økonomien og miljøet. Desværre glemmer folk det vigtigste: at vaske det. Det skal du huske.

Du ved aldrig, hvilke bakterier barnet, der har leget med det, har haft. Alle mennesker har bakterier. Nogle er farlige, andre er ikke. Hvis bare du husker at vaske legetøjet, så går det nok.

Det arvede legetøj fortæller måske en historie. Du har måske selv leget med det, da du var lille. I dag er der nemlig regler, der regulerer legetøj. Det var der ikke, da du var barn. Fabrikkerne i gamle dag var langt værre, end de er i dag. Du har derfor ingen idé om, hvordan det er blevet lavet, og hvor mange skadelige kemikalier, der er i.

Uden for EU

Dette er en mærkesag for os. Legetøj der bliver produceret uden for er skadeligt. Det ved vi. Wish’s produkter går ikke igennem samme godkendelse.

Ikke for børn under 3 år

Du skal respektere mærkerne såsom ”IKKE for børn under 3 år”.

De er ikke lavet for sjov. Faktisk er de lavet for din skyld. Selvom du mener, at dit barn er foran de andre, synes vi stadig, at du skal vente. I samme ombæring kan du lære dit barn tålmodighed.

Hvorfor, tænker du måske. Fordi at producenter kender deres produkter. De har eksperter, der kender børns nysgerrige sanser. Eksempelvis kunne de have fortalt dem, at børn i 2 års alderen elsker at tage ting i munden. Med bare en lille skarp kant, kan det hurtigt gå galt.

Batterier

Er det legetøj med batterier, kan vi komme ind på vores anden mærkesag: batterier og børn. I gennem tid har man oplevet mange tilfælde af børn, der har slugt batterier. De små runde batterier, kender du vel. Det er særligt dem, man har været uheldig med.

#6 Hvor meget kan vi stole på CE-mærket?

Farligt legetøj er på skemaet hos Sikkerhedsstyrelsen. De er klar over problemet. EU er også. Derfor skabte de år tilbage CE-mærke. Det skulle sætte en stopper for dårligt legetøj – og andre produkter af dårlig kvalitet.

Desværre har det vist sig ikke at have synderlig effekt. Specielt fordi vi nu bestiller produkter fra Østen, og der har EU ikke noget at skulle have sagt, desværre. Det næste og bedre certifikat er økologisk, og det spring er for langt. Vi mangler et mærke til legetøjet, der ikke er farligt.

Hvad er der galt med CE-mærket?

Hvis du kigger på en æske legetøj, vil du kunne se CE-mærket i hjørnet. Næsten alt legetøj har dette. Bestiller du fra Wish, vil du ikke se det mærke. Mærket bliver givet til højre og venstre, og der skal meget til for at få det.

Virksomheder, der producerer produkter skal blot godkende, at deres produkt overholder loven. Kun få produkter kræver særlig godkendelse. Legetøj er ikke en af dem. Og det er da tankevækkende.

Mærket, som vi alle tror på, godkender ikke produkterne. Virksomhederne gør det selv. Ikke alle springer over hvor gærdet er lavest, men der er nogle, der gør.

Vil du have CE-mærket? OK, værsgo. Hvis bare man vil have CE-mærket, kan man få det. Som virksomhed og producent skal man blot stå til ansvar for: ja, mine produkter overholder reglerne. De bliver ikke tjekket. Kun hvis der kommer en vis mængde klager selvfølgelig. Og selv hvis de kommer er det ikke engang sikkert, at produktet fjernes. Forbrugere klager til virksomheden – ikke EU! Derfor er CE-mærket et mærke, som når man har fået, vil man beholde.

Stol ikke på CE-mærket. Alle kan få det. Og det har ikke noget særligt troværdigt over sig.

#7 Hvad skal du så vælge, når du leder efter sikkert legetøj?

I Danmark har vi tidligt fået øjnene op for økologisk legetøj. Men hvad er det overhovedet. Er det ikke kun æg, der kan være økologiske, spørger du måske?

Øko-stemplet er ikke forbeholdt fødevare. Tøj kan også få det tildelt. Og derfor kan legetøj selvfølgelig også.

Meget legetøj bliver lavet i plastik. Det ved vi er skadeligt. Men ikke nok med det er meget legetøj også tilsat andre skadelige stoffer. Hvis du tror e-mærker er skadelige, så skal du ikke vide, hvad der er i legetøj. Det meste af produktionen foregår selvfølgelig i Østen. Men meget af det bliver helt sikkert også produceret i Europa.

Alle disse lever selvfølgelig op til CE-mærket, desværre.

CMR-stoffer er en af de stoffer, som vi ved, legetøj bliver tilsat. Vi ved også, at det er kræftfremkaldende. Det har studier vist. Desværre køber folk stadig legetøj, der ikke er økologisk.

Du skal købe økologisk legetøj, hvis du frygter, hvad de skadelige stoffer kan gøre. Hvis du vil undgå at koge dit legetøj, inden du tager det i brug. For det er jo legetøj! Det er ikke druer fra Italien, som er sprøjtet med alt muligt. Eller hvad? For det er da ligefør, at legetøjet, som vores børn bruger, er farligere end et par sprøjtede – ikke økologiske – druer.

Økologisk legetøj er langt mindre skadeligt. Du sikrer dit barn, at det er legetøj, de sagtens kan tage i munden. Chancen for at du får et barn, der har allergier mindskes også.

Prisen er højere. Det skal du være opmærksom på. Faktisk er det dog ikke så meget, som man skulle tro.

Et mærke, du kan stole på

Ligesom du kender det fra din økologiske mælk, har økologisk legetøj også et mærke, du kan lede efter. Det er et sjældent syn, og hvis du går i BR, vil de nok ryste på hovedet, hvis du spørger, om de kender det.

Mærket hedder GOTS (Global Organic Textile Standard)

Heldigvis er der et par danske webshops, der sælger økologisk legetøj.

#8 Økologiske legetøjsproducenter

Virksomhedere har i mange år gået op i det gode valg. De har haft CSR strategier, og dem høster de nu gevinsterne af. En af disse er Plantoys. De er blandt de få legetøjsproducenter, der virkelig tager det økologiske og bæredygtige seriøst – men ikke så seriøst, at de har droppet det konventionelle legetøj.

Se denne video og du forstår, hvad Plantoys står for.

Alt fra emballagen til træet til malingen tænker de over. De er nået meget længere end andre fabrikanter. De vil for alt i verden undgå det skadelige legetøj, og de vil lave legetøj, der faktisk holder igennem generationer. Meget få producenter har den tankegang, men den har Plantoys.

De laver ikke legetøj i plastik. De ved, hvor miljøskadeligt det er at producere. I stedet har de lavet en hel forretning, der kun laver trælegetøj. De fælder måske træerne, men de gør det med en god tro.

Intet bliver spildt. Alt bliver brugt så meget, som det kan. Børn besøger deres fabrik. De hjælper de fattige børn. Det har Plantoys gjort i alle deres 30 år, som de har eksisteret. Det er ikke noget nyt, at de går sådan op i ordentlige produkter.

Gør ligesom Plantoys. Gå op i produkter, der holder.

#9 Kilder

 • Phtalater bliver brugt i legetøj: http://www.sundhedstegnet.dk/sundhed-saadan-undgaar-du-legetoej-med-farlig-kemi/
 • 1/10 danskere er ekstra sårbar overfor phlatater: https://videnskab.dk/kort-nyt/hver-tiende-dansker-er-ekstra-sarbar-over-phtalater
 • Wish har farligt legetøj: https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/boern/billigt-legetoej-fra-nettet-er-farligt-dit-barn
 • Børn sluger batterier og kan dø indenfor 12 timer: https://www.b.dk/i-laegens-haender/hvert-aar-sluger-et-tocifret-antal-boern-batterier
 • CE-mærket er ikke til at stole på: https://europa.eu/youreurope/business/product/ce-mark/index_en.htm
 • Plantoys går op i bæredygtighed: http://plantoys.com/sustainable-way/
 • CMR stoffer i legetøj: https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2015/10/978-87-93352-79-7.pdf
 • Hoverboard brænder: https://ekstrabladet.dk/kup/elektronik/gadgets/brandvarm-julegave-derfor-skal-du-ikke-koebe-et-hoverboard/5870724
 • Arvet legetøj er farligere, end du tror: https://www.sondagsavisen.dk/test/testogindkob/2012-02-24-arvet-legetoj-kan-vaere-giftigt/
 • Sikkerhedsstyrelsen anbefaler dig, at du passer på med magnetsæt: https://sik.dk/Virksomhed/Produktsikkerhed-for-fagfolk/I-fokus-paa-produktsikkerhed/Staerke-magnetsaet-er-farligt-legetoej
 • Sådan undgår legetøj med kemikalier: https://www.femina.dk/mama/sygdom-og-sundhed/saadan-undgaar-du-legetoej-fyldt-med-kemi-0
Nyeste artikler
Opret bruger
Nyeste debatsvar
Populært legetøj
Nyeste debatindlæg